Welke tablets concurreren met de iPahd en hoe goed zijn deze concurrenten?

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra, nieuw in 2022, is het beste iPad-alternatief dat je op dit moment kunt krijgen voor fotobewerking. Zijn 14,6-inch Super AMOLED-scherm is niet alleen zeer royaal, maar biedt ook een high-end beeldkwaliteit. Met een verhouding van 16:10, wat iets breder is dan de normale verhouding van 4:3, biedt het diepe zwarttinten, levendige kleuren, een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz en een resolutie van 1848 x 2960 pixels. Deze premium tablet, waarop Android 12 draait, is ongelooflijk dun, slechts 5 mm, waardoor hij er stijlvol uitziet, hoewel hij nog steeds robuust genoeg aanvoelt om comfortabel te gebruiken en te dragen. Aan de achterzijde heeft hij 13MP (breed) en 6MP (ultrabreed) camera; er is ook een dubbele camera aan de voorzijde, en hij is voorzien van een handige integratie met de Galaxy S22 Ultra-telefoon.

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 processor, met 8-16GB RAM, zorgt ervoor dat alles soepel en responsief aanvoelt tijdens het gebruik. De 11.200 mAh batterij belooft tot 14 uur video afspelen. Kortom, dit is een eersteklas iPad-alternatief, en fijner vind je nergens op de huidige markt.

Microsoft Surface Pro 8

Microsoft Surface Pro 8

De Surface Pro 8, die in september werd gelanceerd, is Microsofts nieuwste rivaal van de iPad, hoewel hij over het algemeen een heel andere ervaring biedt. Dat komt omdat het echt is ontworpen om te worden gecombineerd met een clip-on toetsenbord (apart verkrijgbaar), waardoor het gemakkelijk is om te schakelen tussen het gebruik als een tablet en een hybride laptop.

Natuurlijk kun je dat ook met een Apple doen, maar dan gebruik je nog steeds iOS-software. De Surface Pro 8 draait echter op het volbloed Windows 11, dus je krijgt een echte pc-ervaring in plaats van alleen mobiele apps te draaien. Aan de andere kant van de vergelijking wachten we nog steeds op Windows 11 om Android-apps te kunnen draaien.

Op het gebied van fotografie krijg je een 10MP autofocuscamera aan de achterzijde met 1080p HD en 4K video, die schone en heldere beelden biedt, met een indrukwekkende hoeveelheid detail. De 5MP camera aan de voorzijde biedt 1080p Full HD video en doet goed werk voor het maken van videogesprekken in minder-dan-perfect licht, dankzij de Ambient Color Sensor.

Meer in het algemeen zorgen Intels nieuwste 11e-gen Core i5- en i7-processors voor supersnelle prestaties van deze tablet. Het high-res scherm met een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz zorgt voor een prachtig scherm. En ook de connectiviteit is goed, met twee USB-C Thunderbolt 4-poorten (de iPad Pro heeft er maar één), plus een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, en een Surface Connect-poort.

Amazon Fire HD 10

Als je een tablet vooral wilt gebruiken voor mediaconsumptie – dat is een mooie manier om te zeggen dat je video’s wilt bekijken en naar muziek wilt luisteren – overweeg dan de Amazon Fire HD 10, die veruit de goedkoopste tablet op deze lijst is.

Het heeft een geweldig HD-resolutiescherm voor al uw entertainmentbehoeften, en zeer goede audio voor de prijs. Geen van beide kan tippen aan de superieure kwaliteit van de nieuwste iPad Pro, maar voor de meeste mensen zullen ze perfect acceptabel zijn, vooral als je een fatsoenlijke koptelefoon gebruikt.

Merk op dat dit geen Android-tablet is, maar Amazons eigen FireOS-besturingssysteem draait. Dit betekent dat veel bekende apps, zoals Google Maps, Gmail, Chrome en WhatsApp, opvallen door hun afwezigheid. Er zijn FireOS-equivalenten, maar als je verknocht bent aan bepaalde apps is dat misschien niet veel soelaas. De camera’s (5MP aan de voorkant, 2MP aan de achterkant) zijn ook niet om over naar huis te schrijven.

De Amazon Fire HD 10 moet dan ook vooral worden gezien als een apparaat om licht te surfen op het web en te genieten van films en muziek, in plaats van iets serieuzers en zakelijkers.